Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 14 14:39, 20 Mar 2011 Temat postu: co dzisiaj robicie za wypieki? |
|
|
Proszę chwalić się swoimi domowymi wypiekami!
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 14 14:42, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Kiedyś bawiłem się w pieczenie ciast ale już od kilkunastu lat nie piekę. Może pora wrócić do pieczenia.
Dzisiaj będę piekł golonkę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 14 14:45, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Ja dzisiaj przy pomocy Saruni, ukręciłem sernik. Spód kruche ciasto, które wykonuję wcześniej z 1 kg mąki, dziele na porcje i przechowuję w zamrażarce. Ser, taki do serników /kupuję w Lidlu/, dwa budynie waniliowe, szklanka mąki, pół kostki margaryny, tezy jajka. . Po upieczeniu spodu i jego wystudzeniu, posmarowałem go dżemem z czarnej porzeczki /z naszej działki, dżem wykonała Bogusia/, przełożyłem wymieszany ser ze wszystkimi składnikami, dodatkowo dzisiaj, obrałem dwa jabłka i po wybraniu nasion, podzieliłem na ósemki, zatopiłem w masie serowej. W tej chwili serniczek jest w piecu, za ok. 15 minut go wyjmę.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 14 14:49, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Taki własnej roboty musi być wyśmienity.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Fading Away
Przyjaciel forum
Dołączył: 04 Maj 2011
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1
|
Wysłany: Pią 21 21:47, 06 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Mialam ochote na kokosowego... Ale reszta sie uparla, wiec jest 'Izaura' i jeszcze jakis sernik.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Fading Away
Przyjaciel forum
Dołączył: 04 Maj 2011
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1
|
Wysłany: Czw 19 19:38, 26 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Torta dla mamy... Dopiero sie usmialam przy tym wszystkim
|
|
Powrót do góry |
|
|
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Czw 20 20:15, 26 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Wczoraj zrobiłem cytrynowca, ale widzę, ze jutro będę musiał zrobić sernik. Ostatnio serniki robię na pół-biszkopcie.
|
|
Powrót do góry |
|
|
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Wto 20 20:30, 31 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj zrobiłem "pomarańczowca", robię tak jak "cytrynowca" tylko ocieram i wyciskam pomarańcz. Jutro będę piekł chleb, zaczyn już zrobiłem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 8 08:27, 11 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Ja pewnie wieczorkiem upiekę chlebek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 10 10:42, 11 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Ja wczoraj zrobiłem "dużą blachę" ciasta truskawkowego na kruchym spodzie, bo mieli przyjechać /i przyjechali/ moi Warszawiacy. Dzisiaj robię pizzę, jutro ponownie z truskawkami oraz na kruchy spód położę masę kajmakową, którą przywiozła Córka.
ps.chlebek piekłem w czwartek, czy zrobił Pan zakis Panie Pentrycie?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 11 11:29, 11 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Oczywiście że zrobiłem.
To dzięki Panu piekę chlebek w domu. Raz tylko nie wyszedł ale teraz wychodzi za każdym razem.
Dzisiaj niestety mam imprezkę więc chlebek będzie pieczony jednak jutro.
Będzie wersja taka jak często jadłem w Słowacji czyli z kminkiem.
Dzisiaj kupiłem nową formę do pieczenia chlebka.
Ostatnio zmieniony przez Pentryt dnia Sob 11 11:30, 11 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 11 11:38, 11 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Ja Panu pisałem, że chleb od zaczynu do wypieku robię przeszło 24 godziny, jak się spieszę to jest mało wyrośnięty. I tak jak pisałem, dzielę na ćwiartki i przechowuję zamrożony, po wyjęciu niczym się nie różni od świeżego wypieku.
ps. ja pisałem, ze zawsze robię z kminkiem
Ostatnio zmieniony przez adsenior dnia Sob 11 11:39, 11 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Czw 19 19:35, 16 Cze 2011 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj na kruchy spód położyłem truskawkę i ananas, pycha!
Ta niby kasza, to tarta bułka, posypuję nią, gdy owoce wydzielają dużo soku, wtedy bułka wciąga ten sok i osusza ciasto.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|