Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

co dzisiaj robicie za wypieki?

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Nie 14 14:39, 20 Mar 2011    Temat postu: co dzisiaj robicie za wypieki?

Proszę chwalić się swoimi domowymi wypiekami!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Nie 14 14:42, 20 Mar 2011    Temat postu:

Kiedyś bawiłem się w pieczenie ciast ale już od kilkunastu lat nie piekę. Może pora wrócić do pieczenia.
Dzisiaj będę piekł golonkę. Wink Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Nie 14 14:45, 20 Mar 2011    Temat postu:

Ja dzisiaj przy pomocy Saruni, ukręciłem sernik. Spód kruche ciasto, które wykonuję wcześniej z 1 kg mąki, dziele na porcje i przechowuję w zamrażarce. Ser, taki do serników /kupuję w Lidlu/, dwa budynie waniliowe, szklanka mąki, pół kostki margaryny, tezy jajka. . Po upieczeniu spodu i jego wystudzeniu, posmarowałem go dżemem z czarnej porzeczki /z naszej działki, dżem wykonała Bogusia/, przełożyłem wymieszany ser ze wszystkimi składnikami, dodatkowo dzisiaj, obrałem dwa jabłka i po wybraniu nasion, podzieliłem na ósemki, zatopiłem w masie serowej. W tej chwili serniczek jest w piecu, za ok. 15 minut go wyjmę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Nie 14 14:49, 20 Mar 2011    Temat postu:

Taki własnej roboty musi być wyśmienity.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fading Away
Przyjaciel forum



Dołączył: 04 Maj 2011
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1

PostWysłany: Pią 21 21:47, 06 Maj 2011    Temat postu:

Mialam ochote na kokosowego... Ale reszta sie uparla, wiec jest 'Izaura' i jeszcze jakis sernik.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fading Away
Przyjaciel forum



Dołączył: 04 Maj 2011
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1

PostWysłany: Czw 19 19:38, 26 Maj 2011    Temat postu:

Torta dla mamy... Dopiero sie usmialam przy tym wszystkim Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Czw 20 20:15, 26 Maj 2011    Temat postu:

Wczoraj zrobiłem cytrynowca, ale widzę, ze jutro będę musiał zrobić sernik. Ostatnio serniki robię na pół-biszkopcie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Wto 20 20:30, 31 Maj 2011    Temat postu:

Dzisiaj zrobiłem "pomarańczowca", robię tak jak "cytrynowca" tylko ocieram i wyciskam pomarańcz. Jutro będę piekł chleb, zaczyn już zrobiłem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 8 08:27, 11 Cze 2011    Temat postu:

Ja pewnie wieczorkiem upiekę chlebek.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 10 10:42, 11 Cze 2011    Temat postu:

Ja wczoraj zrobiłem "dużą blachę" ciasta truskawkowego na kruchym spodzie, bo mieli przyjechać /i przyjechali/ moi Warszawiacy. Dzisiaj robię pizzę, jutro ponownie z truskawkami oraz na kruchy spód położę masę kajmakową, którą przywiozła Córka.

ps.chlebek piekłem w czwartek, czy zrobił Pan zakis Panie Pentrycie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 11 11:29, 11 Cze 2011    Temat postu:

Oczywiście że zrobiłem.
To dzięki Panu piekę chlebek w domu. Raz tylko nie wyszedł ale teraz wychodzi za każdym razem.
Dzisiaj niestety mam imprezkę więc chlebek będzie pieczony jednak jutro.
Będzie wersja taka jak często jadłem w Słowacji czyli z kminkiem.
Dzisiaj kupiłem nową formę do pieczenia chlebka.


Ostatnio zmieniony przez Pentryt dnia Sob 11 11:30, 11 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 11 11:38, 11 Cze 2011    Temat postu:

Ja Panu pisałem, że chleb od zaczynu do wypieku robię przeszło 24 godziny, jak się spieszę to jest mało wyrośnięty. I tak jak pisałem, dzielę na ćwiartki i przechowuję zamrożony, po wyjęciu niczym się nie różni od świeżego wypieku.

ps. ja pisałem, ze zawsze robię z kminkiem


Ostatnio zmieniony przez adsenior dnia Sob 11 11:39, 11 Cze 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32100
Przeczytał: 11 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Czw 19 19:35, 16 Cze 2011    Temat postu:

Dzisiaj na kruchy spód położyłem truskawkę i ananas, pycha!



Ta niby kasza, to tarta bułka, posypuję nią, gdy owoce wydzielają dużo soku, wtedy bułka wciąga ten sok i osusza ciasto.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin