Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Dzisiejszy Obiad
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
eli88
Moderator



Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1

Płeć: Pani

PostWysłany: Pon 10 10:16, 14 Mar 2011    Temat postu: Dzisiejszy Obiad

U mnie dziś ogórkowa z ryżem i koperkiem.

I od wczoraj została zapiekanka z ryżu warzyw i kurczaka
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sindbad
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 5661
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Nie mieszka w Polsce

PostWysłany: Pon 19 19:37, 14 Mar 2011    Temat postu:

schabowe od niedzieli...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Annathema
Przyjaciel forum



Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: ...far, far away...
Płeć: Pani

PostWysłany: Pon 19 19:59, 14 Mar 2011    Temat postu:

U mnie ogórkowa i pulpety
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Wto 4 04:31, 15 Mar 2011    Temat postu:

Ja wczoraj nie zdążyłem zjeść obiadu a dzisiaj pewnie coś w barze na szybko. Może kurczak z rożna?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32088
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Wto 4 04:34, 15 Mar 2011    Temat postu:

Ja wyjadam przygotowane wcześniej przez Bogusię potrawy, przechowywane w zamrażarce, od przeszło tygodnia jest u Córki. Na dziś zaplanowałem, makaron, baleronik w ciemnym sosie, kapusta zasmażana.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Wto 4 04:37, 15 Mar 2011    Temat postu:

Ja w weekend poszaleję kulinarnie. I to tak że na cały tydzień wystarczy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ela2
Forumowicz



Dołączył: 09 Mar 2011
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1

Płeć: Pani

PostWysłany: Wto 10 10:12, 15 Mar 2011    Temat postu:

Rosół z makaronem,bo synuś mało co i może jeść...na drugie kopytka (bo wczorajsze ziemniaczki zostały) plus gulasz i buraczki na ciepło.....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
eli88
Moderator



Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1

Płeć: Pani

PostWysłany: Wto 11 11:22, 15 Mar 2011    Temat postu:

Dziś cannelloni ze szpinakiem.. brakuje mi tylko ziół świeżych to będzie prowizorka z suszonych

Canneolli nie było w sklepie więc wyszło mniej więcej takie cudo:

[link widoczny dla zalogowanych]


Ostatnio zmieniony przez eli88 dnia Wto 14 14:05, 15 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sindbad
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 5661
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Nie mieszka w Polsce

PostWysłany: Wto 19 19:56, 15 Mar 2011    Temat postu:

taki upał ze nie miałem ochoty nic jeść ale zjadłem 2 browce... Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora
eli88
Moderator



Dołączył: 12 Mar 2011
Posty: 117
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1

Płeć: Pani

PostWysłany: Wto 20 20:49, 15 Mar 2011    Temat postu:

zupka chmielowa mówisz? Very Happy

Na prośbę Afroo wklejam przepis.. (nie odp na pw, bo może jeszcze ktoś skorzysta)

Tylko nie wiem na co chcesz, bo pisałam o cannelloni, ale w sklepie nie było więc zrobiłam długi makaron (zazwyczaj spaghetti ale nie miałam to dałam tagiatelle). A farsz do cannelloni, a sos do makaronu się różnią więc dodaję oba przepisy!

Cannelloni ze szpinakiem:

Szpinak mrożony (2 opakowania to minimum wejdzie).
Można dać ser biały,fetę albo pleśniowy.
Czosnek-na smak tylko ,sól ,pieprz
szpinak odparuj na patelni ,przypraw i przestudz.
Nadziewamy cannelloni i nadziane układamy w naczyniu żaroodpornym -albo 1 warstwę w dużym albo czasami robię 2 warstwy w foremce keksowej -wtedy ser żółty pomiędzy i na wierzch obowiązkowo.
Rurki nadziewamy surowe - nie trzeba obgotowywać przed-zamiast cannelloni tak samo można przyrządzić lasange .
Na koniec zalewamy sosem-albo gotowy ze słoika-np.knorra pieczarkowy -ale z wodą trzeba rozrobić w garnku tak do ilości która zakryje kilka mm powyżej sera.Albo można samemu zrobić sos.
Ważne żeby sosu nie było za mało bo wtedy makaron sie nie ugotuje i będzie wszystko strasznie suche.
Piekarnik na 200 i ok 20-30 min.
Tak samo możesz zrobić zapiekankę ze szpinaku i ugotowanego makaronu z serem .

Tagiatelle

* Paczka spaghetti
* Duży pęczek szpinaku (Ja dałam mrożony, ale koniecznie listki a nie szatkowany)
* Cztery ząbki czosnku
* Kilka szalotek (może być zwykła cebulka)
* Osiem małych, bardzo dojrzałych pomidorów
* Spora garść czarnych oliwek
* Oliwa z oliwek
* Pół kubka śmietanki (ja daję jogurt naturalny)
* Pół pęczka bazylii, - dodaję też świeże oregano, którego nie miałam więc dałam suszone
* Parmezan, pecorino lub inny twardy ser (z przyzwyczajenia daję po prostu goudę)
* Świeżo mielony pieprz

Makaron gotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. W międzyczasie w dużym rondlu (albo w woku) rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić rozdrobniony czosnek i drobno pokrojone szalotki. Nie przypalić. Dorzucić opłukany szpinak. Mieszać. Gdy szpinak straci 80% objętości, dolać śmietankę, wrzucić pokrojone w sporą kostkę pomidory, dorzucić oliwki i porwaną ręcznie bazylię. Makaron mniej więcej wtedy powinien być już gotowy. Odcedzić go – pozostawiając na dnie łyżkę lub dwie wody z gotowania – i dorzucić do woka. Dobrze wymieszać. Podawać spaghetti posypane serem i świeżo zmielonym pieprzem oraz udekorowane bazylią.


Drugi przepis mam ściągnięty z internetu, ale trochę go zmodyfikowałam w międzyczasie.. Ja staram się wszystko robić osobno.. nie mieszać na jednej patelni jeśli zależy mi by wyglądało ładnie a nie jak breja.. Miałam dużo pieczarek bo robiłam farsz do krokietów więc pieczarki też dałam.. Ogólnie to aj zawszę improwizuję


Ostatnio zmieniony przez eli88 dnia Wto 20 20:54, 15 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Afroo20
Moderator



Dołączył: 06 Mar 2011
Posty: 636
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: z Afryki ;]
Płeć: Pani

PostWysłany: Wto 20 20:57, 15 Mar 2011    Temat postu:

Dziękuję bardzo! Very Happy
Z chęcią wypróbuję Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sindbad
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 5661
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Nie mieszka w Polsce

PostWysłany: Pon 20 20:08, 21 Mar 2011    Temat postu:

a się pochwalę...schabowe od niedzieli..ziemniaczków nie starczyło to chlebkiem przygryzłem...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Annathema
Przyjaciel forum



Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: ...far, far away...
Płeć: Pani

PostWysłany: Pon 20 20:48, 21 Mar 2011    Temat postu:

A u mnie dzisiaj było bez obiadu....
Jak wróciłam z pracy to juz mi się nie chciało....
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32088
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 21 21:26, 21 Mar 2011    Temat postu:

Wczorajszy rosół i pierogi z kapustą. Ma przyjechać Zięć, wielki amator pierogów, to Bogusia już na zapas robi pierogi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Fading Away
Przyjaciel forum



Dołączył: 04 Maj 2011
Posty: 110
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1

PostWysłany: Czw 21 21:37, 05 Maj 2011    Temat postu:

Zapiekanka z makaronu z pomidorami i sosem jajecznym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Strona 1 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin