Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 6 06:59, 23 Paź 2011 Temat postu: Pentrytowy boczek pieczony |
|
|
Zamiast kupować naszprycowaną chemicznymi dodatkami wędlinę wolę uzyć np. na kanapki upieczone przez siebie mięso.
Pieczony boczek bardzo dobrze zastępuje np. sklepowy baleron itd.
A to mój przepis (szybko i prosto):
Surowy boczek nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem oraz rozgniecionym czosnkiem (około 4 ząbków). Dodajemy 2-3 listki laurowe i kilka ziarenrek jałowca. Skrapiamy olejem.
Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na dobę do lodówki.
Gdy boczek już odlezy swoje w lodowce i przejdzie aromaem przypraw wkładamy go do piekarnika ustawiając temperaturę na około 180 stopni C i pieczemy około 60 -90 minut w zależności od wielkości boczku. Mój ostatni ważył 1,2 kg i piekł się 90 minut. Idealny na kanapki np. z chrzanem, ćwikłą, musztardą czy tak jak w moim przypadku z sosem seczuańskim. Smacznego.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32088
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 7 07:56, 23 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Pan Pentryt, jak zwykle, narobi kupę apetytu!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Pon 5 05:44, 24 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Bo chciałem zachęcić do robienia sobie samemu mięsa na kanapki. Zdrowsze niż sklepowe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
sindbad
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 5660
Przeczytał: 1 temat
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Nie mieszka w Polsce
|
Wysłany: Pon 7 07:05, 24 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
apetycznie to wygląda ,ale kalorii ma tyle co bomba...cóż ja dbam o swój brzuszek i delikatnie go głodzę aby nie zakrywał mi przyrodzenia...hehhe
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Pon 7 07:28, 24 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Zawsze można zastąpić jakim chudym mięsem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|