|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 14 14:35, 20 Mar 2011 Temat postu: chleb dziadka |
|
|
Składniki:
- 1,5 kg mąki, ja używam 650 /do ciast 400-450/
- 2 łyżeczki suszonych drożdży, sam suszę
- ok. szklanki zakwasu oddzielonego z poprzedniego wypieku, przechowuję w lodówce
- 10 łyżek stołowych zakisu , Wykonanie zakisu: Ja robię taka ilość iż starcza mi na ok. rok. Troszkę więcej niż pół wiadra do ¾ wiadra wypłukanego i odcedzonego żyta nalewam wody. Przykrywam, pozostawiam do zakisu. Trawa to ok. tygodnia. Należy pilnować, by ziarno było zawsze przykryte. Gdy ziarno można rozetrzeć w palcach, mielę je maszynką do mięsa. Uwaga: ODRADZAM ELEKTRYCZNĄ, ZALAŁEM KIEDYŚ SILNIK!!! Przemielonym zakisem napełniam 5 litrowe pojemniki po wodzie mineralnej, tak do połowy max ¾. Nie przykręcać szczelnie zakrętek, zakis bardzo burzliwie fermentuje! Po ok. tygodniu, fermentacja ustaje, wtedy można ten zakis zakręcić. Spokojnie można go przechowywać, szczelnie zakręconego przeszło rok. Żona używa też tego zakisu do gotowania zalewajki, ja nie lubię zalewajki, ona twierdzi, iż jest to taka zalewajka jak to się kiedyś robiło, nie ma porównania z żurkiem kupowanym w butelkach.
Wykonanie:
- najpierw robimy zaczyn. Pierwszy zaczyn, gdy nie mamy swojego zakwasu najlepiej zrobić na świeżych drożdżach, ok. pół paczki drożdży, jak będzie cała to też się nic nie stanie, rozpuszczamy w garnuszku, ja zawsze dodaje łyżeczkę cukru. Jak drożdże zaczną „garować”, dodajemy je do 1,5 kg mąki, solę 5 małych łyżeczek od herbaty, ja dodaję również łyżkę stołową kminku. Wyrabiamy ciasto, wodę daję by otrzymać dość ścisłe ciasto, gdy zaczyna odchodzić od ręki, jest wyrobione. Dobrą garść wyrobionego ciasta w woreczku foliowym trzymam w lodówce, będzie to zakwas użyty przy następnym wypieku. Dno dzieży /u mnie jest to miska plastikowa/ wysypuję mąką. Po częściowym wyrośnięciu, przekładam do formy – u mnie jest to dół prodiża. Przed przełożeniem smaruję olejem, by ciasto nie przykleiło się. Można kłaść też bezpośrednio na blachę, ale ja wolę w formie, gdyż mogę robić bardziej luźne ciasto, chleb wychodzi bardziej pulchny. Piekę w tem. ok. 200 stopni 1 godzinę i 15 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu, kroję bochenek na cztery części. Tą część którą będę zjadał później trzymam w zamrażalniku. Po wyjęciu z zamrażalnika i rozmrożeniu chleb jest jak świeżo upieczony. Chleb piekę przeszło 5 lat, smak i aromat nie do porównania lepszy niż kupny, pierwsze wypieki robiłem używając pół na pół maki żytniej i pszennej, ale z uwagi na trudność zdobycia i koszt maki żytniej, troszkę posiłkując się przepisem pani Gumowskiej, robię chleb, wg powyższego przepisu. Czas jaki upływa, od wstępnego zrobienia zaczynu, gdy używam zakwasu i niewielkiej ilości drożdży, jest długi. Zaczyn robię na noc, rano wyrabiam ciasto. Rośnie do wieczora, wieczorem wypiek.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 14 14:41, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Przyznam że czekałem na ten przepis i kiedyś według niego spróbuję upiec chlebek. Myślę że gdzieś za miesiąc.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 14 14:52, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Jest to dość pracochłonne, ale jak Pan wie ja mam czasu dużo. Można zrobić modyfikację, zamiast zakisu, użyć pół na pół mąkę pszenną i żytnią. Zamiast drożdży i zaczynu, wystarczy dać np. paczkę drożdży. Co do dodatków, to pole do eksperymentów, ja daję kminek, ale można dać np. cebulę, paprykę itp. Moje pierwsze chleby robiłem w/g przepisu uproszczonego. Piekę chleb od ok. 5 lat.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 18 18:54, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Nie będę szedł na łatwiznę i dostosuję się do przepisu. Myślę że będzie ok.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 19 19:11, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Pentryt napisał: | Nie będę szedł na łatwiznę i dostosuję się do przepisu. Myślę że będzie ok. |
Z zakisem będzie miał Pan problem, proponuję na próbę zrobić np. z 0,5 - 1 kg żyta! Jeżeli lubi Pan zalewajkę to i będzie mógł na zakisie robić. Zakwas uzyska Pan dopiero po wykonaniu pierwszego ciasta. Można robić tylko na zakisie i zakwasie, ale ja na wszelki wypadek dodaję jeszcze łyżeczkę suchych drożdży.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Annathema
Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: ...far, far away... Płeć: Pani
|
Wysłany: Nie 19 19:23, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Moja Babcia piekła najlepsze chlebki jakie zdarzyło mi sie jeść.
Już kilka razy przymierzałam się upiec chlebek, ale jakoś nie wierzę, żeby dobry mi wyszedł jeśli będę piekła w piekarniku.... Babunia piekła w takim wielkim specjlanym piecu
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 20 20:25, 20 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Piekę w piekarniku, teraz to już moja druga kuchenka gazowa. Nie mam termometru lecz termostat utrzymuje zadana temperaturę. Przez dodatek zakisu, mój chleb ma niepowtarzalny aromat. Dzisiaj jak pisałem robiłem sernik. Chyba przez to, że dodałem surowe jabłka, ser jest za rzadki, należało dodać jeszcze dodatkowo łyżkę lub dwie mąki ziemniaczanej! Ale smaczny jest, już prawie połowę zjedliśmy.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 6 06:08, 10 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Mój dzisiejszy wypiek:
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 6 06:22, 10 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Pięknie wygląda ten chleb. Zapewne jeszcze lepiej smakuje. Ach... Już się rozmarzyłem na samą myśl o jego smaku.
Może z pomocą Pana Andrzeja uda i mi się stworzyć takie kulinarne dzieło.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 7 07:05, 10 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Swego czasu na wierzch sypałem mak, teraz, pierwsze rośnięcie w dzieży, ale moszczę firanką, którą posypuję mąką /stosuje firankę, może być inny materiał, po to by wyjąć łatwo z dzieży i przełożyć do formy/ dzieża jest pokazana na zdjęciu, jak Sarunia robi w niej ciasto z dziadkiem/. Na zdjęciu widać mąkę i miejsca bez maki, powstałe, gdy ciasto rosło w formie.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 5 05:29, 17 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Panie Andrzeju poproszę o poprowadzenie mnie przez pierwszą produkcję.
Oprócz otrzymanych od Pana produktów posiadam jeszcze mąkę, kminek, sól itd.
Tylko co dalej?
Jakby mi Pan wytłumaczył "łopatologicznie" krok po kroku co robić to byłbym bardzo wdzięczny.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 5 05:45, 17 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Czy ma Pan drożdże? Dalej, po kąpieli, po teraz idę do wanny. Jeżeli ma Pan drożdże, to na 1 kg wody do pojemnika dać ok 0.5 l wody, drożdże i zaczyn, dodać szklankę mąki, dobrze wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 6 06:33, 17 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
O 8:00 otwierają sklep więc zaraz po ósmej będę miał drożdże.
Czy nie ma jakiejś pomyłki z tym 1 kg wody?
Ile dać tego zaczynu? Cały pojemnik który od Pana otrzymałem?
Przepraszam za takie laickie pytania ale nie chcę czegoś zepsuć.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 6 06:46, 17 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Pentryt napisał: | O 8:00 otwierają sklep więc zaraz po ósmej będę miał drożdże.
Czy nie ma jakiejś pomyłki z tym 1 kg wody?
Ile dać tego zaczynu? Cały pojemnik który od Pana otrzymałem?
Przepraszam za takie laickie pytania ale nie chcę czegoś zepsuć. |
Oczywiście , ze pomyłka, powinno być 1 kg maki. Panie Pentrycie, ja robię z 1,5 kg maki, do zaczynu odsypuję pół kg, drugie pół zostawiam do następnego wypieku. Czyli drożdże /proponuję dać pół paczki, pozostałą przechować w lodówce do następnego wypieku/, zakwas, to ta mała kulka ciasta z mojego poprzedniego wypieku, pół kg maki, dolać wody, by wyszło ciasto takie jak na naleśniki, mieszam zaczyn mikserem. Pozostawiam do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu mieszam z 1 kg maki, troszkę maki zostawiam, by była posypką. Wyrabiam tak, by ciasto odchodziło od reki /z początku się bardzo klei/. Oczywiście dodaję sól - 5 łyżeczek ale troszkę mniejsze niż od herbaty, czyli herbaciane 4, ok. łyżka stołowa kminku. Pierwsze ciasta chlebowe wyrabiałem na stolnicy i piekłem bez formy na blasze. Teraz już kilka lat wyrabiam w dzieży, mogę robić luźniejsze ciasto, chleb jest bardziej pulchny. Zdjęcie Saruni z dzieżą zaraz zamieszczę.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 6 06:48, 17 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Zdjęcie Saruni, zagniatającej kruche ciasto w dzieży dziadka, widać moje ręce-szykuję margarynę. Robię większy bochenek chleba, by się co troszkę nie zajmować wypiekiem. Chleb kroję na cztery części i woreczkach foliowych przechowuję w zamrażalniku. Po wyjęciu i odmrożeniu, jest jak świeżo upieczony-czyli zawsze mam świeży chleb w domu, jak wyciągam ostatni kawałek z zamrażalnika to natychmiast zaczynam robić nowy. Jeszcze jedno, należy pamiętać, by po wyrobieniu ostatecznym ciasta, oderwać jego kawałek, by był zakwasem do następnego wypieku.
Ostatnio zmieniony przez adsenior dnia Nie 6 06:59, 17 Kwi 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|