adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 17 17:33, 24 Wrz 2011 Temat postu: cytrynowiec |
|
|
Dzisiaj piekłem cytrynowca, a oto przepis.
Bardzo proste, tanie i łatwe w wykonaniu ciasto, czyli cytrynowiec:
Składniki:
- 1 cytryna
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki maki
- ½ kostki margaryny /oczywiście może być masło/
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia /ja używam swojego spulchniacza, opis przy pierniku/
- 3 jajka
- garść rodzynek
Wykonanie:
Skórkę z umytej cytryny ocieram skórkę, tarką do ziemniaków, ale nie ta stroną co ziemniaki, zrobić próby! Uważać by zetrzeć ta kolorową część. Do naczynia dajemy pół kostki margaryny /masła/, wsypujemy szklankę cukru, dodajemy trzy oddzielone od białek żółtka jajek, białka zostawiamy w osobnej miseczce, dodajemy otarta skórkę cytrynową. Wyciśnięty sok z cytryny z oddzielonymi ziarnkami, na razie mamy w innym naczyniu. Dokładnie miksujemy na puszysta masę. Po jej uzyskaniu, wsypujemy trzy szklanki mąki, Dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, ja dodaję swojego spulchniacza, dokładnie mieszamy na sucho. Przygotowujemy formę, ja używam tortownicy z dodatkowym aluminiowym kominkiem. Dno tortownicy wykładam papierem śniadaniowym, który wysmarowany tłuszczem zmienia się w pergamin. Całość formy smarujemy tłuszczem, ja używam oleju, dokładnie obsypujemy bułką tartą. Do wymieszanej na sucho masy wlewamy białka i wyciśnięty sok z cytryny, miksujemy, jeżeli masa za gęsta dodać odrobinę wody, pod koniec, gdy masa już jest gładka, dodać rodzynki, wymieszać dodatkowo. Wykładamy masę do formy. Piec 40 do 50 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Przed wyjęciem z piecyka, zrobić próbę patyczkiem, po włożeniu go do ciasta i wyjęciu, musi być suchy. Po lekkim ostudzeniu wyjąc ciasto z formy. Kto chce może gotowe ciasto posypać pudrem nałożyć polewę czekoladową lub lukier. Ja lubię czyste ciasto. Smacznego.
|
|