|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 12 12:55, 14 Maj 2011 Temat postu: miodzio z sosny |
|
|
Dzisiaj zacząłem robić "miodzio" z sosny. Z działki przyniosłem ok. 2 kg świeżych, wiosennych odrostów sosny, dorzuciłem kilka zielonych związków szyszek /przeciąłem na pół/, oraz garść kwiatków/pylniki męskie/. Umieściłem to w emaliowanym garnku, zalałem 2,5 litrem wody, dodałem 4 pokrojone cytryny, postawiłem na małym ogniu, będę gotował ok. 15 minut, od chwili zagotowania, następnie przykryję i pozostawię do jutra. Jutro ciąg dalszy opisu!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32378
Przeczytał: 10 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 17 17:24, 15 Maj 2011 Temat postu: |
|
|
Dzisiaj skończyłem robić miodzio. Po południu odcedziłem wczorajsze gotowanie, rękoma, przez sito wycisnąłem sosnę i cytryny, uzyskałem ok 2 litry pachnącego wywaru. Do tego wywaru, w emaliowanym garnku wsypałem 3 kg cukru. Gotowałem na takiej płytce żeliwnej przez 2 godziny, od zagotowania. Gorący przelałem do słoiczków po dżemach, wyszło mi 11 słoiczków. Smak i zapach miodzia - śliczny!
ps. w podobny sposób robiłem miodzia: akacjowe/same kwiatki akacji/, z mlecza, z melisy i z macierzanki - wszystkie są aromatyczne, ale my z Bogusią najbardziej lubimy sosnowy!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|