Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Annathema
Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: ...far, far away... Płeć: Pani
|
Wysłany: Sob 10 10:19, 12 Mar 2011 Temat postu: Annathemowa truskawkowa fantazja z bitą śmietaną |
|
|
Kiedyś dostałam ten przepis...
Sprawdził się.
Ostatnio nawet podczas imienin Taty ciasto przebiło nawet tort....
Produkty
6 jajek; szkl. cukru kryształu; łyżeczka proszku do pieczenia; 2szkl. mąki pszennej;szkl cukru pudru;1kg truskawek; 3łyżki żelatyny, 3 łyżki brązowego cukru; 6 pudełek śmietany Piątnica 36%; polewa czekoladowa, perełki do ozdoby
Czas pieczenia
25-45min
Temperatura pieczenia
180
Przepis
Białka ubijamy mikserem po chwili dosypujemy szkl cukru kryształu ubijamy na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera na 1 i powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka na zmianę (miksujemy bardzo krótko)Pieczemy w temp 180 stopni, aż się zezłoci. Biszkopt przecinamy na pół. Smażymy karmel z odrobiny wody i cukru brązowego dorzucamy 1/3 pokrojony truskawek na połówki smażymy aż puszczą trochę soku ,dorzucamy 1/3truskawek świeżych wyłączmy gaz dosypujemy żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Tężejącą frużelinę wylewamy na ciasto przekładamy drugą częścią dociskamy.Miksujemy śmietanę dodając cukru pudru na sztywno przekładamy 5/6 na ciasto. Miksujemy kilka odłożonych truskawek na papkę dodajemy do reszty śmietany i widelcem delikatnie rozprowadzamy na cieście tworząc plamy. Pozostałe truskawki wraz z ogonkami maczamy w rozpuszczonej czekoladzie lub polewie, Układamy na wierzchu ciasta na koniec posypujemy perełkami.
Życzę smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 12 12:51, 12 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Poczekam aż pojawią się na krzaczkach truskawki i wypróbuję.
Ostatnio zmieniony przez Pentryt dnia Nie 6 06:10, 13 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Annathema
Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: ...far, far away... Płeć: Pani
|
Wysłany: Sob 13 13:46, 12 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Koniecznie ! Jest naprawdę odlotowe !
|
|
Powrót do góry |
|
|
ela2
Forumowicz
Dołączył: 09 Mar 2011
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1
Płeć: Pani
|
Wysłany: Sob 18 18:01, 12 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Anetko,jesli dodajesz zelatyne to czy truskawki moga być mrozone ? Trochę długo czekac do świeżych....a te cos z supermarketu co pisze "truskawki"to z wyglądu tylko są truskawkami..w smaku...eee,nie wiem jak to nazwać...
|
|
Powrót do góry |
|
|
Annathema
Przyjaciel forum
Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: ...far, far away... Płeć: Pani
|
Wysłany: Sob 18 18:52, 12 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Mogą być kochana mrożone. Ale niestety - ciacho najlepiej smakuje z takimi świeżuchami
|
|
Powrót do góry |
|
|
|