Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Annathemowa truskawkowa fantazja z bitą śmietaną

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Annathemy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Annathema
Przyjaciel forum



Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: ...far, far away...
Płeć: Pani

PostWysłany: Sob 10 10:19, 12 Mar 2011    Temat postu: Annathemowa truskawkowa fantazja z bitą śmietaną

Kiedyś dostałam ten przepis...

Sprawdził się.
Ostatnio nawet podczas imienin Taty ciasto przebiło nawet tort....


Produkty
6 jajek; szkl. cukru kryształu; łyżeczka proszku do pieczenia; 2szkl. mąki pszennej;szkl cukru pudru;1kg truskawek; 3łyżki żelatyny, 3 łyżki brązowego cukru; 6 pudełek śmietany Piątnica 36%; polewa czekoladowa, perełki do ozdoby

Czas pieczenia
25-45min

Temperatura pieczenia
180

Przepis
Białka ubijamy mikserem po chwili dosypujemy szkl cukru kryształu ubijamy na sztywno. Zmniejszamy obroty miksera na 1 i powoli dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz żółtka na zmianę (miksujemy bardzo krótko)Pieczemy w temp 180 stopni, aż się zezłoci. Biszkopt przecinamy na pół. Smażymy karmel z odrobiny wody i cukru brązowego dorzucamy 1/3 pokrojony truskawek na połówki smażymy aż puszczą trochę soku ,dorzucamy 1/3truskawek świeżych wyłączmy gaz dosypujemy żelatynę mieszamy do rozpuszczenia. Tężejącą frużelinę wylewamy na ciasto przekładamy drugą częścią dociskamy.Miksujemy śmietanę dodając cukru pudru na sztywno przekładamy 5/6 na ciasto. Miksujemy kilka odłożonych truskawek na papkę dodajemy do reszty śmietany i widelcem delikatnie rozprowadzamy na cieście tworząc plamy. Pozostałe truskawki wraz z ogonkami maczamy w rozpuszczonej czekoladzie lub polewie, Układamy na wierzchu ciasta na koniec posypujemy perełkami.

Życzę smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Sob 12 12:51, 12 Mar 2011    Temat postu:

Poczekam aż pojawią się na krzaczkach truskawki i wypróbuję. Smile

Ostatnio zmieniony przez Pentryt dnia Nie 6 06:10, 13 Mar 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Annathema
Przyjaciel forum



Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: ...far, far away...
Płeć: Pani

PostWysłany: Sob 13 13:46, 12 Mar 2011    Temat postu:

Koniecznie ! Jest naprawdę odlotowe !
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ela2
Forumowicz



Dołączył: 09 Mar 2011
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1

Płeć: Pani

PostWysłany: Sob 18 18:01, 12 Mar 2011    Temat postu:

Anetko,jesli dodajesz zelatyne to czy truskawki moga być mrozone ? Trochę długo czekac do świeżych....a te cos z supermarketu co pisze "truskawki"to z wyglądu tylko są truskawkami..w smaku...eee,nie wiem jak to nazwać...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Annathema
Przyjaciel forum



Dołączył: 03 Mar 2011
Posty: 427
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: ...far, far away...
Płeć: Pani

PostWysłany: Sob 18 18:52, 12 Mar 2011    Temat postu:

Mogą być kochana mrożone. Ale niestety - ciacho najlepiej smakuje z takimi świeżuchami
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Annathemy Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin