Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 8 08:09, 27 Sie 2011 Temat postu: Pentrytowa golonka |
|
|
Golonkę (oczywiście dokładnie oczyszczoną ze zbędnych włosków - polecam ręczny palnik kuchenny na gaz) nacinamy (skórkę) w kostkę lub romby. Ja do tego celu używam żyletki lub skalpela. Nie mam aż tak ostrych noży. Po nacięciu golonkę nacieram solą, pieprzem, ziarenkami smaku oraz czosnkiem. Dodaję ze 3 listki laurowe (w zależności od ich wielkości). Zawijam to w folię aluminiową i odstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmuję golonkę z folii, wkładam do torebki do pieczenia. Do torebki wlewam ok. 400 ml piwa i zamykam torebkę. Wkładam do naczynia żaroodpornego. Dolewam do naczynia szklankę wody. Wstawiam na ok .2 godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Po około dwóch godzinach (albo ciut więcej lub mniej - w zależności od wielkości golonki) wyjmuję z piekarnika. Odlewam resztę nieodparowanej wody z naczynia i rozcinam torebkę. Piwko wylewa się z torebki do naczynia. Po rozcięciu wyrzucam torebkę i dodaję warzywa. Ćwiartki cebuli, marchewka, seler, pietruszka. Jak nie mam czasu na czyszczenie warzyw to wsypuję mrożone warzywa w paskach i ćwiartki cebuli. Całość wędruje znów do piekarnika na pół godziny lub trochę dłużej (w zależności od wielkości golonki). Po pół godzinie goloneczka powinna być już gotowa. Jeżeli widać że mięso odchodzi od kości to znaczy że jest już ok. Z chrupiącą skórką, w miejscach gdzie nie była zanurzona w piwie i ze smakowitymi warzywami. Do tego oczywiście używam dobrego chlebka, chrzanu i piwa na popicie. Smacznego.
Pod koniec pieczenia:
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32076
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 9 09:17, 27 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
No zamordować Chłopa, narobi apetytu, a tu trzeba "lizać cukierek przez szybę"!!!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 9 09:44, 27 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Jest też inna opcja. Skorzystać z przepisu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32076
Przeczytał: 6 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 11 11:58, 27 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Jak mawiał mój śp. Ojciec, "do wszystkiego trzeba mieć talenta", Panu, jak widać, Bozia nie poskąpiła talentu kulinarnego!
|
|
Powrót do góry |
|
|
Amm
Forumowicz
Dołączył: 14 Sie 2011
Posty: 60
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1
Płeć: Pani
|
Wysłany: Sob 19 19:29, 27 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Przepis wart wypróbowania...ja wprowadziłabym pewne innowacje zamiast piwa wino białe wytrawne, a w miejsce ziarenek smaku mielony kminek.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 4 04:45, 28 Sie 2011 Temat postu: |
|
|
Wszystko wedle upodobań.
Może kiedyś spróbuję w winie i z kminkiem.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 6 06:26, 25 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Amm napisał: | Przepis wart wypróbowania...ja wprowadziłabym pewne innowacje zamiast piwa wino białe wytrawne, a w miejsce ziarenek smaku mielony kminek. |
No i wprowadzam w życie. Butelka wina przygotowana a kminek właśnie ucieram w moździerzu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Nie 10 10:56, 25 Wrz 2011 Temat postu: |
|
|
Sprawdziłem. Też dobra jednak stawiałbym na piwo. Moim zdaniem odrobinę smaczniejsza. Ale fakt że użyłem wina przywiezionego ze Słowacji i nie było to wino z górnej półki a zwykłe białe stołowe.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|