Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy    Galerie   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Pentrytowe grzyby duszone

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Pentryta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Nie 6 06:55, 23 Paź 2011    Temat postu: Pentrytowe grzyby duszone

Grzyby dokładnie oczyszczam a następnie płukam. Kroję na mniejsze kawałki i obgotowuję.
Na patelnię wlewam trochę oliwy i wrzucam pokrojoną w piórka cebulę. Lekko solę i smażę do zeszklenia dodając w trakcie 2 łyzki masła. Następnie dodaję grzyby i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 min.
Zdejmuję pokrywkę i chwilę smażę żeby trochę odparować z nadmiaru płynu. Dosalam i pieprzę do smaku, dodaję śmietanę i duszę jeszcze przez około 15 minut.
I danie jest gotowe. Ja jadam jako dodatek do mięsa i ziemniaków albo wcinam tylko z samym chlebem.









Ostatnio zmieniony przez Pentryt dnia Pon 7 07:28, 24 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
adsenior
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32088
Przeczytał: 6 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Polska
Płeć: Pan

PostWysłany: Nie 8 08:03, 23 Paź 2011    Temat postu:

Do czasu ślubu, w 1967 roku, tak doprawione grzyby jadłem raz albo dwa, gdy byłem u Rodziny mieszkającej pod Kielcami. Moja śp.Mama, grzyby zawsze zagęszczała, zamiast śmietana /była droga/, jajkami /mieliśmy własne kurki/. Po ślubie jednak przekonałem się, że grzyby w śmietanie są dużo smaczniejsze!

ps. a'propo grzybów, w roku 1955 lu 54, byłem na grzybach w Puszczy Świętokrzyskiej. Do dziś jestem pod wrażeniem, jak jeden z Kuzynów, wołał innych by sobie wzięli prawdziwka, bo on zbierał takie średniaczki do marnowania, innych nie brał. Tak dużo wtedy było borowików na stokach Św. Katarzyny!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 5 05:41, 24 Paź 2011    Temat postu:

W poprzednim roku było u mnie mnóstwo grzybów. W tym roku jest ich mało.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sindbad
Administrator



Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 5660
Przeczytał: 1 temat

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: Nie mieszka w Polsce

PostWysłany: Pon 7 07:02, 24 Paź 2011    Temat postu:

bedąc w polsce jadłem grzyby ale za nimi nie przepadam ,ponieważ mają dużo toksyn...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Pentryt
Moderator



Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/1
Skąd: 52°16'N 20°27'E
Płeć: Pan

PostWysłany: Pon 7 07:30, 24 Paź 2011    Temat postu:

O toksynach w jadalnych grzybach nie słyszałem. Że nie mają walorów odżywczych tak. Natomiast smakowo i aromatowo rewelacja.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Sprawy POLAKÓW Strona Główna -> Kulinaria / Przepisy Pentryta Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Theme xand created by spleen & Programosy.
Regulamin