Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 6 06:56, 29 Paź 2011 Temat postu: Pentrytowe polędwiczki z pieczarkami |
|
|
Polędwiczkę wieprzową kroję aby powstał płat (tym razem nie miałem dużej więc użyłem dwóch małych - 1 kg). Mięso rozbijam tłuczkiem, doprawiam solą, pieprzem i majerankiem. Zawijam w folię aluminiową i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Najczęściej jest to nie kilka godzin a doba.
Gdy już polędwica odleży swoje w lodówce zabieram się do kolejnego etapu przygotowania potrawy.
Drobno siekam 1 dużą cebulę i około 0,5 kg pieczarek. Posiekaną cebulę wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem do zeszklenia. Gdy cebula się już zeszkli dodaję pieczarki.
Następnie siekam natkę pietruszki i pół czerwonej papryki. W sumie to czasami siekam całą paprykę.
Dorzucam do smażącej się cebuli z pieczarkami. Dodaję sól i pieprz do smaku.
Smaruję płat polędwicy farszem. Resztę farszu zostawiam do sosu.
Następnie zwijam mieso z farszem i zabezpieczam brzeg przed rozwijaniem poprzez spięcie wykałaczkami.
Polędwiczki obsmażam na patelni i następnie piekę w piekarniku około 25 minut w temperaturze 200 st. C.
Do pozostałego na patelni farszu dodaję szklankę śmietany i pół szklanki wody. Następnie dodaję zasmażkę przygotowaną z dwóch łyżek masła i dwóch łyżek mąki. Doprawiam w razie potrzeby solą i pieprzem.
I tak oto mamy gotową mięsną część do drugiego dania.
Na powyższej fotce początek polędwiczki więc farszu jest mało. W dalszej części jest go więcej.
Ostatnio zmieniony przez Pentryt dnia Sob 7 07:19, 29 Paź 2011, w całości zmieniany 3 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32539
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 7 07:02, 29 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Jak widać, Pan Pentryt lubi kucharzenie. Niestety dzisiejszy Jego przepis jest dla mnie nie do przyjęcia, ja nie znoszę smaku ani zapachu świeżej papryki, suszona mielona tak, ale nie świeża.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 7 07:06, 29 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Panie Andrzeju bez papryki ta potrawa jest równie smaczna. Papryka jest tuaj w sumie tylko drobnym dodatkiem.
Ostatnio zmieniony przez Pentryt dnia Sob 7 07:13, 29 Paź 2011, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
adsenior
Administrator
Dołączył: 02 Mar 2011
Posty: 32539
Przeczytał: 5 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: Polska Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 7 07:31, 29 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Niewątpliwie tak, farsz to jest pole do popisu kucharza!
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pentryt
Moderator
Dołączył: 05 Mar 2011
Posty: 863
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/1 Skąd: 52°16'N 20°27'E Płeć: Pan
|
Wysłany: Sob 7 07:58, 29 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Otóż to! Można zmienić na taki farsz aby cieszył nasze podniebienia.
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|